(English)
Snacks typical of the betawi is already very famous everywhere, even outside of his own origins namely Betawi (Jakarta). If we're visiting in surrounding cities in West Java, when there is an event, wedding or circumcision events major events such as Mawlid of the Prophet and the new year, crust egg should be there
Indeed the crust egg is not always there at any time. Indeed unique, in Jakarta on a typical day we found it difficult to find people who trade the crust of egg. It looks like this only appears in meals on special day only. Let's compare if we find another area specialties such as pempek, batagor etc still relatively easy we find than a crust of egg.
To make this egg crust material is very simple, namely; White glutinous rice, chicken eggs, ebi (dried shrimp marinated) dry roasted peanuts plus fried shallots, and spices are mixed with roasted peanuts, red chili, coconut, galingale, ginger, pepper granules, salt and granulated sugar.
(Indonesia)
Makanana ringan khas betawi ini sudah sangat terkenal dimana mana, bahkan sudah diluar daerah asalnya sendiri yaitu Betawi (Jakarta). Kalau kita sedang jalan jalan di kota kota sekitar jawa barat, kalau lagi ada acara khitanan, pernikahan atau acara acara besar seperti maulid nabi dan tahun baru, pasti ada yang berjualan kerak telor.
Memang makanan khas betawi ini sekarang tidak selalu ada setiap saat. Memang unik, di Jakarta pun dihari hari biasa kita sulit untuk mencari orang yang berdagang kerak telor. Sepertinya panganan ini hanya muncul dihari hari istimewa saja. Coba kita bandingkan kalau kita mencari makanan khas daerah lain seperti pempek, batagor dan lain sebagainya masih relatif murah kita temukan dibanding kerak telor.
Untuk membuat kerak telor ini bahan bahannnya sangat sederhana, yaitu; beras ketan putih, telur ayam, ebi (udang kering yang diasinkan) yang disangrai kering ditambah bawang merah goreng, lalu diberi bumbu yang dihaluskan berupa kelapa yang disangrai, cabai
merah, kencur, jahe, merica butiran, garam dan gula pasir.
0 comments:
Post a Comment